torek, 19. junij 2007

Ladislav Kubala

Še ena fudbalska legenda, ki je igrala za Barcelono in ne za Real Madrid.

Ladislav Kubala, ki ga v Španiji poznajo po imenu Ladislao, na Madžarskem pa kot Laszla, velja za enega najboljših madžarskih nogometašev vseh časov, za svojega pa si ga lastijo tudi Španci in Slovaki. Kubala se je rodil v Budimpešti, njegovi predniki pa so prihajali z Madžarske, Slovaške in celo Poljske! Najlepša leta svoje kariere je preživljal kot član Barcelone, zanimivo pa je, da je igral kar za štiri različne reprezentance! Začel je pri Češkoslovaški, nato se je dokazoval v madžarskem dresu, zatem je 11 golov zabil kot član Španije, za konec pa je štiri tekme odigral tudi za katalonsko izbrano vrsto.

To so bili samo tehnični podatki, predvsem je pa zanimiva njegova zgodba, s katero bi se splačalo potegnit kakšno vzporednico:

V Barceloni ima še danes kultni status, najbolj pa je zanimivo, da je gole kot po tekočem traku zabijal kljub temu, da ni skrival svoje ljubezni do alkohola. Popival je praktično vsak večer, toda ob tem treniral skoraj enkrat več kot soigralci. Legenda pravi, da ga je nekoč soigralec nekaj ur pred tekmo našel mrtvo pijanega, ga s težavo spravil pod mrzlo vodo, mu skuhal kavo in pripravil zajtrk ter ga vsaj za silo spravil k sebi. Ko je Kubala stopil na igrišče, naj bi bil še vedno pošteno pod dozo, kljub temu pa je nato zabil kar tri gole in Barceloni priigral zmago - kot da se ne bi nič zgodilo. Kubala je v svoji karieri na 329 tekmah zabil kar 256 golov.

Slava mu!


Ištvan Ferkeš se mu klanja

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Pol pa nej še kdo reče, da alkohol pa šport ne greta skup :D Morem probat to, pred naslednjim turnirjem se bom napil ko drek, da bom 3 gole zabil :D

Anonimni pravi ...

Če še slučajno nisi vidu...se splača... http://www.youtube.com/watch?v=a5QGUhLU7WY

Ištvan Ferkeš pravi ...

sam so legendarni hakli ... ;)