sobota, 2. junij 2007

Visokomiselna ura zgodovine


V poduk zgodbe: dež spodbuja razmišljanje in učenje, po učenju se ti pa malo strga (posebej takrat, če telo tega ni navajeno)

Lekcija ena:
»Dež bo! Ljudje vse več govorimo« je novi slogan Mobitela. Pogledaš ven skozi okno in res pada dež. Rečeš vauuuu smo pametni … Škoda pa, da ni bilo tako v zgodovini. Recimo, da prestavimo čas dogajanja v srednji vek. Premaknemo malo na desno (gledano po časovni razpredelnici) in pridemo v obdobje turških vpadov. Turki iz daljnega Balkana prihajajo v naše kraje delat nemir. Kradejo, razbijajo inu ugrabljajo mlade Slovenske oz. v tistih časih Kranjske in Štajerske pubece, da jih kasneje usposobijo za Janičarje in jih uporabljajo za svojo vojsko.Tako so nam razlagali v šoli in baje je tako je tudi bilo. Folk je kurih kresove po bregovih in s tem obveščal, da se bliža nevarnost. Bil je pa štos, ko si je nekdo prižgal rolo
tobaka al ka pač so takrat kadil, ter zaspal v senu in s tem naredil nenameren mini kres. Uboga gmajna pa je to vzela zares in se v hipu sekunde začela z živino skrivati po bližnjih gozdovih in luknjah v njih. Danes bi to stvar rešili popolnoma drugače. Sedaj, ko je že UMTS (videotelefonija za neuke) skoraj povsod dosegljiv, bi lahko na mejnih krajinah (takratne postojanke za nadzor/obrambo) postavili kamere in posneli njihov prihod že nekje v Karlovcu. S tem bi lahko kmet brezskrbno dokončal delo na njivi, se stuširal, najedel, opravil biološke potrebe, spravil deco spat, vzel penzl v roke in pobarval fasado na rdeče, ter se s tem obranil vseh nadlog. Če pa bi Turki vseeno imeli prehiter tempo in ne bi kmetje mogli opraviti vsega dela, so pa tu vedno na preži slovenski mejni policaji na Obrežju, kateri bi sigurno vsekemu Turku poštempljali potni list in mu pregledali konja od glave do zadnje podkve ter jim tako odvzemali čas. Še v skrajnem primeru pa je tu bencinski servis Petrol, kjer bi z globoko in široko ponudbo artiklov tako zaposlili napadalnega sovraga, da bi se ta sigurno zamotil in sploh pozabil zakaj je prišel v Deželo.
Torej nauk zgodbe: Če bi mobitel obstajal par stoletij prej, bi danes imeli vsi rdeče fasade in na Petrolu bi prodajali kebab namesto bureka ;)

uni. dipl. ing. dr. prof. Ištvan Ferkeš

2 komentarja:

aиchyka pravi ...

hehe:) kire ideje...:P

Anonimni pravi ...

Jes ti rečem...vse so sfukal Praslovani s preseljevanjem...lepo bi tam kam spadajo ostal pa bi blo:D