sobota, 23. junij 2007

Ura slovenščine

Živimo v tehnološko razvitem svetu in času. Zato je vsak podatek zelo pomemben. Še bolj pa je pomembna hitrost njegovega prenosa naprej, v novo bazo informacij. Ves proces je zapleten, vendar pa se ga da z malo truda in razmisleka zelo poenostavit. Tako je tudi z besedami. Zakaj bi po izgovorjeni besedi, človek bil še kr naprej v dvomu na kaj je pomislil.
Torej, mora da je podatek točen in razumljiv, da se lahko takoj prenese in uporabi. Zato imamo na Bizeljskem točno določen pomen besede Bizeljčan in pomen besede Bizeljan. S tem hitro rešimo vse nelagodne primere. Recimo če gostilni izrečeš: »Dej mi Bizeljčana!« bo natakarica takoj vedla kaj in kako prinesti. Ko pa prideš v druge kraje pa ti nekdo reče Bizeljčan, pa gledaš okoli sebe, od kje bo padel kak poliček vina. Vendar vsi s tem mislijo na osebo, kar je napak.
In ker so nam to pravili že dedje in njim njihovi dedje, moramo tudi mi povedati naprej novim rodovom, da uporabljajmo besedo Bizeljan/Bizeljanc kot prebivalec Bizeljskega, besedo Bizeljčan, pa kot za dragoceno vinorodno kapljico iz območja Bizeljskega.

Hvala za posluh.


Ištvan Ferkeš

Ni komentarjev: